Uprawa warzyw i ziół w gruncie

Często słyszymy, o uprawie warzyw w gruncie. Co to znaczy? Znaczy to, że warzywa są uprawiane w ogrodzie lub na polu. Pole jest nieruchomością gruntową. Pole jest obszarem przeznaczonym pod uprawę różnych roślin. Na polu rosną zboża, rosną ziemniaki, kukurydza, warzywa, zioła, a także drzewa owocowe. O tych ostatnich mówimy sad. Pola uprawne są oddzielone od siebie miedzami, gdyż należą do różnych właścicieli. A miedza stanowi granicę. Uprawa w gruncie różnych roślin jest rozpowszechniona nie tylko w naszym kraju, lecz również na całym świecie.

Pięknych widoków, bo niezwykle malowniczych dostarczają pola, na których uprawiane są zioła. Wiele osób w Polsce i na świecie zajmuje się uprawą ziół, czyli zielarstwem. Zioła są roślinami zawierającymi substancje lecznicze. Zioła, to również rośliny przyprawowe mające bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Lecz, gdy ktoś sam zajmuje się zbieraniem ziół, to musi uważać, bo niektóre zioła posiadają właściwości trujące. Wszystkie rośliny zielarskie dzieli się na lecznicze, przyprawowe i rośliny dające olej. Wiele ziół znalazło zastosowanie w ziołolecznictwie. I stanowią naturalne leki na różne dolegliwości.

Zioła uprawiane są w gruncie, lecz również pozyskiwane ze środowisk naturalnych. Zbieranie ziół ze stanowisk naturalnych jest nie tylko pracochłonne, lecz również nie zawsze dobre dla zdrowia. Bo zioła mogą rosnąc w miejscach zanieczyszczonych. A tylko te uprawiane ekologicznie są zdrowe dla człowieka. Najczęściej ze stanowisk naturalnych zbierany jest czarny bez, dzika róża, brzoza, czarne jagody, konwalia majowa, jałowiec, głóg, krwawnik pospolity, dziurawiec, rumianek, lipa, mniszek lekarski, pokrzywa i jeszcze kilka innych ziół. Zioła uprawne stanowią 75% surowca zielarskiego dla przemysłu farmaceutycznego. Chlubą napawa fakt, że 20% produkcji światowej ziół należy do Polski. W tym 80% pochodzi z upraw, a tylko 20% ze środowisk naturalnych. W Polsce uprawia się kminek, miętę, bazylię, kozłek lekarski, naparstnicę, rumianek, szałwię, tymianek, majeranek i inne.

Lecz jeszcze bardziej niż zioła rozpowszechniona jest uprawa w gruncie warzyw. Warzywa są to rośliny jednoroczne, dwuletnie, albo wieloletnie. Warzywa są grupą produktów żywnościowych obejmujących poza warzywami także grzyby, oraz owoce oliwek i pąki kwiatowe kaparów. Kapary jest to roślina należąca do grupy kapustowatych. Prawie wszystkie jej gatunki, a jest ich około 250 rosną w krajach tropikalnych. W Europie można spotkać tylko 2 gatunki tej rośliny. Kwiaty tej rośliny są duże, posiadają biały lub kremowy kolor i są pachnące.