Nasiona różnych warzyw

O nasionach mówi się wiele, a zwłaszcza na przedwiośniu. Gdyż wiosną odbywa się zasiew nasion, aby wyrosły warzywa. Nasiono jest organem roślin nasiennych i składa się z zarodka otoczonego zapasowa tkanką. A całość jest osłonięta łupiną. Zarodek daje początek życia roślinie. Mamy różne nasiona warzyw. Do najbardziej znanych i uprawianych w naszym kraju należy marchew, pietruszka, koper, buraki, kapusta.

Mniej popularny jest jarmuż. A szkoda, bo jest to zdrowe i pożywne warzywo. Zawiera przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie, posiada witaminę C i K, oraz dużo wapnia, żelaza i kwas foliowy. Jarmuż jest odmianą kapusty. To roślina dwuletnia i wyłącznie uprawna. Znana od starożytności. Uprawiana jako roślina jadalna i ozdobna. W średniowieczu jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw zielonych w Europie. Dziś także ma szerokie zastosowanie w niektórych światowych kuchniach np. w kuchni holenderskiej. Lecz w naszej polskiej kuchni jest traktowany raczej po macoszemu. Wracając do nasion trzeba wiedzieć, że dzielą się one na mączne i oleiste.

W pierwszym przypadku, czyli w nasionach mącznych głównym materiałem zapasowym jest skrobia. Natomiast w nasionach oleistych głównym materiałem są tłuszcze. Jest jeszcze trzeci rodzaj nasion, o którym mniej się mówi. Są to nasiona, które posiadają znaczne ilości białka i tłuszczu. Nasiona służą do rozmnażania roślin i dlatego bardzo ważne jest to, aby nasiona były zdrowe. Bo wtedy będą gwarantować duży i zdrowy plon. Gdyż od jakości nasion zależy ilość i jakość przyszłego plonu. Chcąc pozyskać, jak najlepsze nasiona na zasiew wciąż prowadzone są badania naukowe nad jakością nasion oraz nad najlepszymi metodami uprawy warzyw i innych roślin. Z nasion powstają nie tylko warzywa, lecz również zboża.

Dlatego dbałość o wartościowe nasiona jest tak ważna. Bo zboża, warzywa, jarzyny stanowią pokarm dla człowieka. Mogą być one spożywane na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Częścią jadalną w przypadku warzyw mogą być całe rośliny, albo tylko część nadziemna lub część podziemna. Wszystkie rośliny warzywne należą do wielu rodzin. Na świecie używa się ponad 250 gatunków warzyw. W tym około 1/5 w Polsce. Wszystkie warzywa są źródłem cennych witamin, minerałów i błonnika.

Można pokusić się o stwierdzenie, że warzywa nie tuczą. Może je każdy jeść do woli. Nawet ten będący na diecie odchudzającej. Pod warunkiem jednak, że nie zastosuje takiej obróbki cieplnej lub dodatków, które są kaloryczne. A więc nie będzie ich smażył na tłuszczu i nie będzie doprawiał majonezem, sosami, śmietaną lub oliwą.